1.5 trilyon nerede?

Özel İletişim Vergisi Gerçek Amaçtan Sapıyor: Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

1999 depreminin ardından Türkiye’de depreme hazırlık için çıkarılan ‘deprem vergisi’ adı altındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV), maalesef amacından sapıyor. Vergi 2004 yılında kalıcı hale getirilmesine rağmen, toplanan paraların depreme değil, bütçe harcamalarına kullanıldığı itiraf edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “o paralar yol oldu” açıklaması, verginin yanlış kullanıldığını açıkça gösteriyor.

SÖZCÜ gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana halktan toplanan deprem vergileri, devletin resmi bütçe verilerine göre 25 yılda 144 milyar 911 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu miktar, 25 yıllık dönemde toplam vergi gelirinin 40 milyar 72 milyon dolarlık bir kısmını oluşturuyor. Güncel kurlarla ifade edildiğinde, 25 yılda toplanan vergilerin karşılığı 1 trilyon 535 milyar lirayı buluyor.

Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

ÖİV, aslında depreme hazırlık için toplanması gereken bir vergi olmasına rağmen, 2004 yılından bu yana lüks harcamalarda kullanılıyor. İktidar tarafından lüks seyahatler, makam araçları ve diğer lüks ihtiyaçlar için harcanan vergiler, deprem için ayrılması gereken kaynakları tüketiyor. 2021 yılında ÖİV oranının yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılması da deprem için ayrılmayan paraların artmasına neden oldu.

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak bir yıl için çıkarıldı ve iletişim hizmetleri üzerinden alınıyor. Verginin amaç dışında kullanılması, deprem hazırlıklarının aksamasına sebep oluyor. 2000 yılında süresi dolacakken 2003 yılına kadar uzatılan vergi, 2004 yılında kalıcı hale getirildi.

Her Depremde Ek Vergiler Getiriliyor

İktidar, deprem vergilerini farklı alanlarda kullanarak, son olarak Kahramanmaraş depreminde ek vergiler çıkardı. Bu ek vergilerle halktan yaklaşık 400 milyar lira toplandı. 2023 yılında Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) çıkarılarak, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 35.6 milyar TL vergi tahsil edildi. Harçlara yüzde 50 zam yapıldı, KDV oranları artırıldı ve 2023 ve 2024 yıllarında toplam 80 milyar lira Kurumlar Vergisi geliri elde edildi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sine deprem zammı yapıldı.

Related Posts

Elon Musk X ücretlerine zam yaptı!

Elon Musk’ın sahibi olduğu X’in premium hesaplarına zam geldi. Zammın ardından aylık abinelik 180 liraya yükselirken, en yüksek seviye Premium+ 1740 TL oldu.

Finlandiya’da işsizlik alarmı

Finlandiya’da işsizlik oranı Mayıs 2025’te yüzde 10,5’e ulaşarak son beş yılın zirvesini gördü. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 10,2 seviyesindeydi. Ülke genelinde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 9 bin kişi artarak 308 bine yükselirken …

SGK uzmanı emekliye yapılacak zammı lirasına kadar hesapladı!

Türkiye’de temmuz ayı ile birlikte emekli maaşlarına zam yapılması bekleniyor. Hayat pahalılığının giderek yükseldiği bu zamanlarda emekliler de maaşlarına geçimleri konusunda rahatlamalarına yardımcı olacak bir zam alabilme umudu içinde merakla …

‘Merkezi ısıtma’ zorunluluğu yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi.

Borsada hisseler rekora koştu: Yatırımcılar bayram etti

Borsa İstanbul’da yatırımcılar haftanın ilk işlem gününde yüzleri güldüren bir tabloyla karşılaştı. BIST 100 endeksi, günü 307,59 puan artışla 9.448,90 puandan tamamladı. Gün boyunca en düşük 9.302,93, en yüksek 9.483,05 puanı gören endeks, kapanışta …

Konkordato sürecindeki tekstil devi fabrikasını satıyor

Küresel ekonomik krizin etkileri Türkiye’de pek çok şirketi zor durumda bırakırken, bu iflas dalgasına son olarak Türk tekstil sektörünün önemli isimlerinden Aysunzade Tekstil de katıldı. ÜNLÜ MARKALARA ÜRETİM YAPAN DEV ŞİRKET İLANDA Ekonomim’in …