Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İş Kanunu’na Göre Haklı Fesih Süreleri ve Önemleri

İş Kanunu, işçi ve işveren arasındaki ilişkide ahlâk ve iyi niyet kurallarına uyma zorunluluğunu vurguluyor. Bu kurallara aykırı davranışlar durumunda, taraflar iş sözleşmesini derhal feshetme hakkına sahiptir. İş Kanunu’nun 24. ve 25. maddeleri ise işçiler ve işverenler için haklı fesih nedenlerini düzenlemektedir. Bu düzenlemeler, tarafların dikkat etmesi gereken önemli süreleri içerir.

6 İş Günü İçinde Derhal Fesih Yapılmalı

HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlarda derhal fesih hakkı, olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. Aksi takdirde fesih hakkı kaybedilebilir. Örneğin, işyerinde hırsızlık yapan bir çalışanın durumunda, işveren suçu öğrendikten sonra 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

İşçinin Derhal Fesih Hakkı ve Ücret Sorunu

Bazı durumlarda işçi, ücretinin ödenmemesi gibi ciddi durumlarda derhal fesih hakkına sahiptir. Ücret ödenmediği sürece, işçi istediği zaman iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Ancak ücret ödendikten sonra bu hak geçerliliğini yitirir. Benzer şekilde, görev yerinin değiştirilmesi durumunda da işçinin 6 iş günü içinde fesih hakkını kullanması gerekmektedir.

Raporlu Olan İşçilerin Durumu

İşçinin hastalık raporu alması durumunda bile, 6 iş günlük hak düşürücü süre devam eder. Yani işçi, raporlu olsa dahi haklı fesih sebebini öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

Fesih Süresinin Geçirilmesi Durumu

Haklı fesih sebebi zamanında kullanılmazsa, fesihin sonuçları değişiklik gösterebilir. İşçi veya işverenin süreye uymaması durumunda kıdem tazminatı hakkı kaybedilebilir ve ek tazminatlar ödeme yükümlülüğü doğabilir. Bu nedenle, tarafların 6 iş günlük süreyi dikkatle takip etmeleri hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

Elon Musk X ücretlerine zam yaptı!

Elon Musk’ın sahibi olduğu X’in premium hesaplarına zam geldi. Zammın ardından aylık abinelik 180 liraya yükselirken, en yüksek seviye Premium+ 1740 TL oldu.

Finlandiya’da işsizlik alarmı

Finlandiya’da işsizlik oranı Mayıs 2025’te yüzde 10,5’e ulaşarak son beş yılın zirvesini gördü. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 10,2 seviyesindeydi. Ülke genelinde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 9 bin kişi artarak 308 bine yükselirken …

SGK uzmanı emekliye yapılacak zammı lirasına kadar hesapladı!

Türkiye’de temmuz ayı ile birlikte emekli maaşlarına zam yapılması bekleniyor. Hayat pahalılığının giderek yükseldiği bu zamanlarda emekliler de maaşlarına geçimleri konusunda rahatlamalarına yardımcı olacak bir zam alabilme umudu içinde merakla …

‘Merkezi ısıtma’ zorunluluğu yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi.

Borsada hisseler rekora koştu: Yatırımcılar bayram etti

Borsa İstanbul’da yatırımcılar haftanın ilk işlem gününde yüzleri güldüren bir tabloyla karşılaştı. BIST 100 endeksi, günü 307,59 puan artışla 9.448,90 puandan tamamladı. Gün boyunca en düşük 9.302,93, en yüksek 9.483,05 puanı gören endeks, kapanışta …

Konkordato sürecindeki tekstil devi fabrikasını satıyor

Küresel ekonomik krizin etkileri Türkiye’de pek çok şirketi zor durumda bırakırken, bu iflas dalgasına son olarak Türk tekstil sektörünün önemli isimlerinden Aysunzade Tekstil de katıldı. ÜNLÜ MARKALARA ÜRETİM YAPAN DEV ŞİRKET İLANDA Ekonomim’in …