Çelik piyasasında “aşırı kapasite” endişesi

OECD: Küresel Çelik Piyasası Aşırı Kapasite Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son olarak OECD Çelik Görünümü 2025 raporunu paylaştı. Rapor, küresel çelik piyasasının mevcut durumunu tehlikeli olarak tanımlayarak, devam eden aşırı kapasite artışının piyasada riskleri artırdığını belirtiyor.

Rapora göre, küresel çelik kapasitesinin 2027 yılına kadar 165 milyon ton artması öngörülüyor. Bu kapasite artışının yüzde 60’ı, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklanacak. Ancak, talep artışının kapasite artışını karşılayamayacağı öngörülüyor.

Öngörüler, çelik kapasitesinde beklenen hızlı büyümenin arz-talep dengesini daha da bozacağını ve 2027’ye kadar 721 milyon tonluk bir arz fazlalığı olacağını gösteriyor. Bu aşırı kapasite, OECD ülkelerinin 2024’teki toplam çelik üretiminden 290 milyon ton daha fazla seviyede bulunuyor.

Çelik talebinin düşük kalması ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e kadar gerilemesinin beklendiği bu durum, piyasadaki oyuncuların karlılıkları, yatırım planları, istihdam ve karbon azaltım politikaları üzerinde baskı oluşturabilir.

Çin’in Çelik Sübvansiyonları Piyasada Dengeyi Bozuyor!

OECD tarafından belirtilen verilere göre, birçok OECD dışı ülkede yüksek seviyede çelik sübvansiyonu ve çeşitli politika bozulmaları, çelik üretimindeki dengesizliğin ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Özellikle Çin’in çelik sübvansiyon oranı, firma gelirlerinin yüzdesi olarak ölçüldüğünde, OECD ülkelerindeki seviyenin 10 katına denk geliyor.

Çin’in çelik ihracatındaki ciddi artışlar, OECD ekonomilerinde çelik piyasasında bozulmalara yol açarken, dumping önlemlerinde de önemli artışlar görülüyor.

OECD ülkelerindeki çelik şirketlerini olumsuz etkileyen piyasa bozulmaları, şirketlerin karlılığını düşürüyor ve büyük çaplı iş kayıplarına neden oluyor.

OECD’nin önerileri arasında, yapısal reformların hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliği ve adaletli rekabet ortamı için devlet destekli önlemlerin alınması, düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hızlandırılması yer alıyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektördeki aşırı kapasite sorununun ve bunu tetikleyen politikaların acilen ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel çelik piyasalarının düzgün işlemesi için adil rekabeti yeniden sağlayabilir, dünya genelinde daha verimli ve sürdürülebilir bir çelik sektörüne ulaşabiliriz” dedi.

Related Posts

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Ekonomideki soğuma derinleşiyor: Singapur üretici fiyatlarında sert düşüş

Singapur İstatistik Departmanı’nın açıkladığı verilere göre, Singapur İç Tedarik Fiyat Endeksi Mayıs 2025’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,9 oranında geriledi. Bu düşüş, Nisan ayındaki yüzde 1,1’lik düşüşün ardından üst üste ikinci ayı işaret …

İngiliz çiftler akın ediyor! Tatil, düğün ve ömür boyu hatıralar…

İngiltere’de anaokulu işleten Paintten ve ticaret ile ilgilenen James Brooks çifti, Marmaris’te düzenlenen düğünle bu tercihi yapan yüzlerce çifte katıldı. Organizasyonun içine dahil ettikleri deniz helikopteri ile gelin İçmeler Mahallesi’ndeki …

Kur coştu: Dolar 40 TL’ye dayandı, euro durmuyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …