James Webb Teleskobu uzak bir gezegende yaşam olasılığına dair güçlü izler buldu

Bilim İnsanları, Uzak Bir Gezegende Yaşam İzleri Buldu

Bilim insanları, bir başka yıldızın etrafında dönen uzak bir gezegende yaşam olabileceğine yönelik yeni ve güçlü ama kesin olmayan izler buldu.

K2-18b adı verilen gezegenin atmosferini inceleyen Cambridge Üniversitesi ekibi, Dünya’da sadece basit organizmalar tarafından üretilen moleküllerin işaretlerine rastladı.

Fakat hem ekip hem de bağımsız gökbilimciler sonuçları teyit etmek için daha fazla veri gerektiğini vurguladı.

Webb Teleskobu o kadar güçlü ki, yörüngesinde döndüğü küçük kırmızı güneşten gelen ışıktan, gezegenin atmosferinin kimyasal yapısını analiz edebiliyor.

Cambridge ekibi, atmosferin yaşamla ilişkili iki molekülden en az birinin kimyasal özelliğini içerdiğini buldu: dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS). Dünya’da bu gazlar deniz fitoplanktonu ve bakterileri tarafından üretiliyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu gazın atmosferde tahmin ettiğimiz miktarı, Dünya’da bulunan miktardan binlerce kat daha fazla.” diyor.

“Yani eğer yaşamla ilişki gerçekse, o zaman bu gezegen yaşamla dolup taşıyor olmalı.”

“K2-18b’de yaşam olduğunu doğrularsak, bu galakside yaşamın çok yaygın olduğunu da doğrulamış oluruz” diyor.

Yaşamın Varlığını Destekleyen Notlar

Birçok araştırmacının K2-18b’nin geniş bir sıvı okyanusa sahip olabileceği teorisi var. Diğer araştırmacılar ise gezegenin bileşimi konusunda farklı görüşler ileri sürüyor.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki Dr. Nicolas Wogan, K2-18b’nin yüzeyi olmayan mini bir gaz devi olduğunu öne sürdü.

Bilimsel Tartışmalar ve Görüşler

Prof. Madhusudhan, bilimdeki en büyük soruların cevaplanması için hala uzun bir yol olduğunu kabul ediyor. Ancak doğru yolda olduklarına inanıyor.

Araştırma The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlandı.

Bu haber, BBC gazetecileri tarafından hazırlandı ve kontrol edildi. Bir pilot proje kapsamında çevirisi için yapay zekadan da faydalanıldı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Android 16, yeni güvenlik özelliği sunuyor!

Google, Android 16 sürümü ile birlikte cihaz güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Geliştirilen yeni güvenlik modu sayesinde, telefon kilitliyken USB veri erişimi tamamen devre dışı bırakılacak. Bu özellik, kötü niyetli kişilerin USB …

Bitcoin’de son durum ne? İşte değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Samsung’dan tam 5 modele daha One UI 7.0 sürprizi

Android 15 güncellemesi konusunda elini hızlandıran Samsung,  One UI 7.0 güncellemesine hızla devam ediyor. Bildiğiniz gibi One UI arayüzünün yerini alan yeni güncelleme, ilk etapta Galaxy S25  serisine sunulmuştu. Şimdi ise One UI 7.0, tam 5 …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Apple, iPhone üretimini Hindistan’a kaydıracak! Peki neden?

Apple, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarında satışa sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Hindistan’a kaydırmaya hazırlanıyor. Şirket bu hamlesiyle birlikte, Çin’e olan bağımlılığını azaltmayı ve yürürlüğe giren ek vergilerden kaçınmayı …

Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Elimizle yarattığımız çevre felaketini anlamak için, plastiğin doğada çözünme süresini bilmek yeterli olacaktır. İşte farklı plastik ürünlerin doğada parçalanma süreleri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir