Fed Başkan Yardımcısından faiz indirimi sinyali: Tarih verdi

Fed Başkan Yardımcısı Bowman’dan Para Politikası Değerlendirmesi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, Prag’da Çekya Merkez Bankası sponsorluğunda düzenlenen araştırma konferansında para politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bowman, geçtiğimiz hafta Fed’in politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatarak, “Veriler sağlam bir iş gücü piyasası olduğunu ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefimize yakın olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bu kararı destekliyorum.” şeklinde konuştu.

Enflasyonun mevcut seviyelerinde kalması veya hedefe yaklaşmaya devam etmesi durumunda veya iş gücü piyasasında zayıflama belirtileri ortaya çıkarsa, politika faizinde düşüş yapılmasının uygun olabileceğini belirten Bowman, ticari gelişmeler veya diğer faktörlerin büyük ekonomik etkilere yol açmadığını ifade etti.

Bowman, ekonomideki büyümenin bir miktar yavaşladığını ancak ABD ekonomisinin dirençli olduğunu vurgulayarak, iş gücü piyasasının artık önemli bir enflasyon baskısı kaynağı olmadığını ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun son üç ayda daha ılımlı bir seyir izlediğini belirtti.

Jeopolitik Riskler Emtiaları Etkileyebilir

Bowman, ekonomik büyüme hızının yavaşlamasıyla birlikte, toplam talepteki zayıflığın iş gücü piyasası koşullarında zayıflamalarla sonuçlanabileceği uyarısında bulunarak, “Enflasyonun sürekli olarak yüzde 2 seviyesine yakın olması, toplam talepteki zayıflama ve iş gücü piyasasındaki kırılganlık işaretleri nedeniyle, istihdam hedefimize ilişkin aşağı yönlü risklere odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilirken, ticaret müzakerelerinin yüksek tarifelerle sonuçlanması veya firmaların mal fiyatlarını artırması gibi durumlarda potansiyel yukarı yönlü riskler olduğunu belirten Bowman, küresel ticaret yapısındaki değişikliklerin emtia fiyatlarını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Para Politikası Belirli Bir Rotada Değil

Bowman, Fed’in temmuz ayındaki toplantısından önce iş gücü ve enflasyon verilerini alacaklarını ve bu verilere dayanarak politika kararlarını şekillendireceklerini söyleyerek, “Kararlarımızı maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize göre alacağız. Politikamız belirli bir rotada ilerlemiyor, verilere ve risklere dayalı olarak şekilleniyor.” ifadelerini kullandı.

Bowman, Fed’in bir sonraki toplantısının 29-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Related Posts

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Ekonomideki soğuma derinleşiyor: Singapur üretici fiyatlarında sert düşüş

Singapur İstatistik Departmanı’nın açıkladığı verilere göre, Singapur İç Tedarik Fiyat Endeksi Mayıs 2025’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,9 oranında geriledi. Bu düşüş, Nisan ayındaki yüzde 1,1’lik düşüşün ardından üst üste ikinci ayı işaret …

İngiliz çiftler akın ediyor! Tatil, düğün ve ömür boyu hatıralar…

İngiltere’de anaokulu işleten Paintten ve ticaret ile ilgilenen James Brooks çifti, Marmaris’te düzenlenen düğünle bu tercihi yapan yüzlerce çifte katıldı. Organizasyonun içine dahil ettikleri deniz helikopteri ile gelin İçmeler Mahallesi’ndeki …

Kur coştu: Dolar 40 TL’ye dayandı, euro durmuyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …