Haber Hazır sosların sık tüketimi birçok soruna neden olabiliyor! Özellikle çocuklarda… Hazır sosların çoğunlukla yağ ve tuz içeriklerinin yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, zararlı kanserojen maddeler de içerebildiklerini söylüyor. Mehmet Korkmaz 18 Ağustos 2024 Hazır sosların sık tüketiminin vücutta ödem tutulumuna, aşırı tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, içeriğinde bulunan maddelerin de özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yemek kültürlerinin etkileşimi Türk mutfağına sosları soktu Yemek yemenin sadece açlığı giderme davranışı değil, aynı zamanda zevk almak için yapılan bir eylem olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle yemeğin kokusunun, görüntüsünün daha güzel olması ve lezzetinin artması için birçoğumuz lezzet arttırıcı olarak soslar kullanırız” dedi. Türk mutfağında sosların büyük bir yeri olmadığını hatırlatan Yiğit “Sosyal iletişimin arttığı dünyada farklı yemek kültürlerinin birbirleri ile etkileşimini de görmekteyiz. Bu nedenle son yıllarda market raflarında birbirinden çeşitli soslar yer almaktadır” şeklinde konuştu. Mide sorunu olanlar dikkatli olmalı Hazır sos dendiğinde ketçap, mayonez, barbekü sos, acı sos, soya sosu, beşamel sos gibi klasikleşmiş sosların aklımıza geliyor. Peki bu tür hazır soslar ne kadar sağlıklı? Hazır sosların çoğunlukla yağ ve tuz içerikleri yüksektir. Çoğu sosun üretiminde kavurma, yüksek ısıyla temas işlemleri de gerçekleştiği için sağlığa zararlı kanserojen maddeleri içerebilmektedir. Hazır sosların sık tüketimi vücutta ödem tutulumuna, aşırı tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olabilmektedir. Özellikle gastrit, reflü gibi mide sorunu olan bireylerin, hazır sosları tüketirken daha da dikkatli olmaları gereklidir. Hazır soslarda bulunan monosodyum glutamat (MSG), renklendirici ve koruyucuların özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği de unutulmamalıdır. Sosları evde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz Birçok sosu evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Üstelik hiçbir koruyucu eklemeden. Mesela, hem daha sağlıklı hem de lezzetini damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz pesto sos yapmak isterseniz; 2 demet taze fesleğen, 3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 3 yemek kaşığı çam fıstığı veya ceviz veya yer fıstığı, yarım limonun suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak ve 2-3 gram tuz yeterli olacaktır. Bütün malzemeleri karıştırarak, blender veya mutfak robotu ile püre haline getirin. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Cam bir kaba alarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Tags: Sos Soslar Continue Reading Previous: Madalya umudumuz sürüyorNext: Avrupa’da 3’te 1 sonrası ülke puanı nasıl şekillendi? Fenerbahçe ve Trabzonspor yenildi, Başakşehir kazandı! Korkulan senaryo: Çekya farkı açıyor… Bir yanıt yazın Yanıtı iptal etE-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdirYorum * Ad * E-posta * İnternet sitesi Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin. Δ Related Stories Galatasaray, Victor Osimhen transferini KAP’a bildirdi! İşte maliyeti… Haber Galatasaray, Victor Osimhen transferini KAP’a bildirdi! İşte maliyeti… 20 Eylül 2024 Amazon’da kereste çatışması: Kabile üyeleri ok ve yay ile saldırdılar… Haber Amazon’da kereste çatışması: Kabile üyeleri ok ve yay ile saldırdılar… 19 Eylül 2024 Ursula von der Leyen söz verdi: AB, çiftçilerini korumanın yolunu arıyor Haber Ursula von der Leyen söz verdi: AB, çiftçilerini korumanın yolunu arıyor 19 Eylül 2024