Pankreas Kanseri Erken Tanı ve Tedavide Yenilikler Sunuyor
Pankreas kanseri genellikle erken evrelerde belirti vermediği için geç fark edilen bir kanser türüdür. Ancak Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sedat Karademir, günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde erken tanının mümkün olduğunu belirtiyor. Yapay zekâyla yapılan tıbbi kayıt taramaları sayesinde risk altındaki hastaların daha erken tespit edilebildiğini vurguluyor. Özellikle 65-74 yaş aralığında olanlar, sigara kullananlar, diyabetliler, fazla kilolular ve ailesinde pankreas kanseri öyküsü bulunan kişilerin yapay zekâyla sıkı takip edilmesinin önemli olduğunu dile getiriyor.
Pankreas içindeki tümörün yerleşimine göre kişide farklı belirtiler görülebildiğini belirten Prof. Dr. Sedat Karademir, en önemli noktanın ağrısız gelişen sarılık olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, pankreas kanseri açısından önemli bir klinik bulgu olan sarılığın farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade ediyor.
Gelişmeler Umudunuzu Artırabilir
Erken evrede tanı konulan hastalarda cerrahi tedavi ve kür şansının daha yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedat Karademir, pankreas kanseri tedavisinde immünoterapilerin, hedeflenebilen tedavi seçeneklerinin ve erken teşhis yöntemlerinin başarı oranını artırdığını belirtiyor.
Erken Tanı ve Kişiselleştirilmiş Tedavi Şansı
Prof. Dr. Sedat Karademir, cerrahi tekniklerdeki gelişmeler, minimal invaziv yöntemler ve dikkatli hasta seçimi sayesinde kanserle mücadelenin daha etkili hale geldiğini dile getiriyor. Ancak, hastaların genellikle ilerleyen evrelerde hekime başvurduğunu ve metastatik hastalarda kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin tercih edildiğini belirtiyor.
Cerrahi tedavinin başarısının hastanın durumuna bağlı olduğunu vurgulayan Karademir, her klinik durum için kişiselleştirilmiş ve multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurguluyor. Deneyimli bir ekibin cerrahiyi gerçekleştirmesinin hastaların sağ kalım oranlarını artırdığını belirtiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı