Aziz Sancar, Türk Dünyası Kültür Elçisi Nişanını TÜRKSOY’dan Aldı
Sancar, North Carolina eyaletinde bulunan Aziz&Gwen Sancar Vakfında gerçekleşen törende, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından Türk Dünyası Kültür Elçisi nişanı takdim edildi.
Genel Sekreter Raev, yaptığı konuşmada Sancar’a hitaben, “Siz sadece bir bilim insanı değil, aynı zamanda Türk Dünyası’nın ortak bilincini ve bilimsel dehasını yansıtan bir değerimizsiniz. Nobel Ödülü ile tüm insanlığa katkı sağlayan çalışmalarınız, bilim dünyasındaki üstün başarınız kadar, Türk kültürünün değerlerini yansıtan tevazu ve çalışkanlığınızla tüm insanlık için örnek niteliğindedir.” dedi.
Raev, Aziz Sancar’ın Türk Dünyası’nın gururu ve ilham kaynağı olduğunu vurgulayarak, nişanın Sancar’a TÜRKSOY Daimi Konseyi üyesi bakanların, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen 40. toplantısında oy birliği ile karar verildiğini belirtti.
Tören, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Melih Seyfettin Güngör’ün yanı sıra Aziz&Gwen Sancar çiftinin dostları, farklı yaş gruplarından gençler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.
“Bu Benim Hayalimdi”
Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisine takdim edilen Türk Dünyası Kültür Elçisi nişanını almak için kürsüye geldiğinde, bu nişanın kendisi için Nobel Ödülü’nden bile daha kıymetli olduğunu belirtti.
Duygulandığı gözlemlenen Sancar, “Bu nişan benim için tüm ödüllerden daha kıymetli. Bu benim hayalimdi. TÜRKSOY, çok değerli bir kurum ve bizi dünya sathında temsil etmesini umuyorum.” dedi.
Sancar, konuşmasında Türk Dünyası’nın tarih boyunca birlik konusunda yaşadığı zorluklara da değinerek, “Tarihte Türk boyları uzun süre bir arada hareket etmemiştir. Ancak bugün bir birlikten bahsedebiliyorsak, bunda devlet başkanlarımızın, yüreğinde Türklük bilincine sahip olanların ve TÜRKSOY gibi kurumların katkısı büyüktür.” diye konuştu.
Programın sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Sancar’a Türk Dünyası’nın birlik ve zengin kültürünü yansıtan çeşitli hediyeler takdim etti.
Hediyeler arasında Kazakistan’dan çapan, Kırgızistan’dan kalpak, Özbekistan’dan milli kuşak, Türkiye’den kurt başlı baston, Azerbaycan’dan Karabağ Zaferi’nin sembolü Har-ı Bülbül tasarımlı yaka iğnesi ve Türkmenistan’dan özel basım Mahtumkulu Firaki gibi çeşitli giysi, aksesuar ve takılar bulunmaktaydı.
More Stories
3 gün havalandırma boşluğunda saklandı! AVM hırsızı böyle yakalandı
Aden Körfezi Tezkeresi TBMM’de kabul edildi
Son dakika: Meclis’te kabul edildi! TSK’nın Somali’deki görev süresi uzatıldı