Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta kışın sona ermesiyle birlikte doğa tekrar hayat bulmaya başladı. Hayvanların meralara çıkmasıyla bölgede hareketlilik artarken, baharın gelmesiyle birlikte keneler de ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kırsal alanda hayvanların meralara çıkmasıyla kene vakalarında artış yaşanıyor.

Uzmanlar, kenelerin ısırıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu sorunların başında ise ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı geliyor.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve uzman veteriner hekimler, vatandaşları keneler konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar açıklamalarında şu tavsiyelerde bulundular:

  • Eğer kene vücuda tutunmuşsa: Kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalı. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene, uzmanlar tarafından çıkarılmalıdır. Bilinçsizce çıkarılan keneler, virüsün vücuda yayılmasına neden olabilir.

  • Kene fark edildiğinde: En kısa sürede sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Kıyafet seçimi: Kırsal alanlara çıkarken açık renkli, uzun kollu ve kapalı kıyafetler tercih edilmeli; pantolon paçaları çorapların içine alınmalıdır.

  • Hayvan teması sonrası: Meralardan dönen hayvanlarla temas eden kişiler üzerlerini dikkatlice kontrol etmelidir.

  • Kene kontrolü: Doğa yürüyüşü, piknik ya da hayvan otlatma sonrası vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.

Yetkililer, kenelerle mücadelenin bireysel tedbirlerle başladığını hatırlatarak, özellikle çocuklar ve yaşlıların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu