Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Su Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Önemi

İnsan vücudu için sıvı dengesinin önemi unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, suyun yaşamsal faaliyetler için gerekliliğine dikkat çekerek “Vücutta bulunan suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı ise hücre dışında bulunur” şeklinde açıklama yaptı.

Metabolizma Hızına Bağlı Olarak Günlük Su İhtiyacı Değişebilir

Susama mekanizmasının işleyişi hakkında bilgi veren Yiğit, “Kandaki iyon yoğunluğunun yüzde 1 artması ile hipotalamustaki susama merkezi uyarılır” ifadelerini kullandı.

Yiğit’e göre vücutta yüzde 3 sıvı kaybı kan hacmini ve fiziksel performansı azaltırken, yüzde 5 ve üzeri sıvı kaybı baş dönmesi, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir. Günlük su ihtiyacı, kişinin ağırlığı başına 30 mililitre olup aktivitelere, çevre sıcaklığına ve metabolizma hızına göre değişiklik gösterebilir.

Su İhtiyacı Sadece Saf Suyla Karşılanmalı

Yiğit, birçok araştırmanın vücudun sıvı ihtiyacının öncelikle saf su ile karşılanması gerektiğini belirtti. Çay, kahve gibi içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını ve hatta vücuttan su atımını arttırdığını dile getirdi. Yiğit, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nin 2022 önerilerine göre günlük en az 600-1500 ml saf su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Önerilere göre günde en fazla 800 ml çay ve kahve, en fazla 500 ml yağsız veya az yağlı süt ve en fazla 125 ml meyve suyu tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücuttaki sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Yiğit, su tüketimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Eğer sade su içmekten hoşlanmıyorsanız, suya meyve dilimleri ekleyerek veya limon, nane yaprağı, seylan tarçını gibi doğal aromalarla zenginleştirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Sürekli yorgun hissediyorsanız bu diyet tam size göre!

Ketojenik diyet, yalnızca kilo kaybı değil, aynı zamanda dengeli enerji ve mental sağlık için de etkili. Diyetisyen Fatma Aybike Bozoklu, yaz aylarında kan şekeri düşüşü ve ani açlık krizlerini önleyen bu beslenme modelini anlattı.