Hamurun da bakımın da mayalısı! Pürüzsüz cildin anahtarı mutfakta

Maya, genellikle tek hücreli olan bazen ise çok hücreli ökaryot yapılı mantarlara verilen bir isim olsa da, gün içinde tükettiğimiz birçok şeyin içerisinde maya bulunuyor. Maya sadece ekmeği kabartmak için kullanılmıyor, içerisindeki protein, çeşitli vitaminler ve minerallerle sağlıklı bir besin kaynağı olarak da öne çıkıyor. Maya, probiyotik olarak hem insan hem de hayvan beslenmesinde yaygın olarak kullanılıyor.

Türk mutfağında da, mayalı yiyeceklerin yeri büyük. Hem yiyecek hem içecek çeşitlerinde, hem de soslarda tarih boyunca mayadan faydalanıldı. Tarihin en faydalı besinlerinden biri olan maya mutfakta birçok alanda kullanıldığı gibi cilt bakımında da kullanılmaya başlandı.

Maya, içerdiği yüksek oranda protein, B6 vitaminleriyle cildin yenilenmesini ve atık maddelerden arınmasını sağlıyor. Hücrelerin yenilenerek cildin onarılmasına oldukça katkı sağlayan maya maskesi, hem kuru hem de yağlı cilt tiplerine uygulanabiliyor. Aynı zamanda cilde nem kazandırıyor ve yağ dengesini de koruyor. Ek olarak maya maskesi cildi derinlemesine temizleyerek akne oluşumunu engelliyor.

Kuru cilde sahip olanların yaşadığı en büyük problemlerden biri olan cilt döküntülerini ortadan kaldıran maya maskesi aynı zamanda cildin yağ oranını da dengeliyor. Cilde nem katıp cildi beslediği için yaşlanma etkilerini de geciktiriyor, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olan maske, ciltteki lekelerin üzerine uygulandığında lekeyi açabiliyor. Özellikle göz altı kırışıklıkları için maya maskesi son derece etkili.

Cilt bakımı için kullanımının yanında, saça maya maskesi uygulamak da son derece yararlı ve sıkça tercih edilen bir yöntem. İçindeki bileşenler sayesinde saçı dış etkenlere karşı koruyup, yağlanmanın, cansızlığın ve solgunluğun önüne geçiyor.

SÜTLE YAPILAN MAYA MASKESİ TARİFİ

1 çorba kaşığı yaş maya ve 1 çorba kaşığı sütle yapabileceğiniz maya maskesi için malzemeleri cam kâsede karıştırın. Karışımı masaj yaparak tüm yüzünüze uygulayın ve maske kuruduğunda ılık su ile temizleyin.

SADE MAYA MASKESİ TARİFİ

2 yemek kaşığı yaş maya ve 1 yemek kaşığı ılık su ile de mükemmel bir maya maskesi hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, Malzemeleri karıştırıp, sivilcelerinizin yoğun olduğu bölgeye sürmek. Maskenin her yeri kuruyunca ılık suyla ıslatın ve ovalayarak yüzünüzdeki kalıntıları temizleyin.

YOĞURTLU MAYA MASKESİ TARİFİ

Maya maskesini 1 tatlı kaşığı yaş maya ve 1 tatlı kaşığı ev yoğurduyla da hazırlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri karıştırıp, siyah nokta, cilt lekeleri olan bölgelere yoğun olacak şekilde sürün ve kurumasını bekleyin. Kuruyunca ılık su ile temizleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir