Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencileri Meme Kanseri Tedavisine Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Dr. Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında çalışan öğrenciler Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, kara lahananın meme kanseri hücresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı.

Meme Kanseri Hücre Canlılığını Yüzde 50 Azalttı

Yapılan çalışmalar sonucunda, karalahana özütünün üç günlük etkileşim sonunda meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 50’ye kadar düşürdüğü tespit edildi. Ayrıca, karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarında hücre canlılığında yüzde 120 artış sağladığı görüldü. 7 günlük süreçte ise karalahana özütü içeren jel biyomalzemelerin meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 30’a kadar azalttığı belirlendi.

Doğadan ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi yaklaşım, gelecekte kanser tedavisi alanında daha fazla araştırma ve klinik çalışmalarla hastalara güvenli ve etkili destekleyici çözümler sunmayı hedefliyor.

Karalahana projesini yönlendiren Karadenizli bilim insanları Dilay Fatoğlu ve Ayşe Nilay Seyhan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri üzerinde yapılan çalışmalar, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak projemizin özgünlüğü, bu bileşiklerin lokal ilaç salınım sistemleriyle bir araya getirilerek tedavi etkinliğinin artırıldığı bir model olmasıdır.”

Related Posts

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.